Het crematorium: crematie & de gang van zaken

29 maart 2021
 Categorieën: Rouwdiensten, Blog

Delen

Het is erg belangrijk om je laatste wensen goed vast te leggen in een testament, zeker als je wilt dat jouw uitvaart precies volgens jouw wensen gaat verlopen. Ga je aan de gang met het nadenken en inplannen van je uitvaart, dan moet er veel gekozen worden. Een van de eerste en belangrijkste beslissingen die genomen moeten worden, is de vraag of je voor een begrafenis of voor een crematie kiest. De afgelopen decennia is met name cremeren een stuk populairder geworden. De keuze voor een crematorium als plek voor jouw uitvaart heeft dan ook veel voordelen. Lees snel verder wanneer je nieuwsgierig bent naar de meerwaarde van een crematieplechtigheid in vergelijking met een begrafenis. Nadat de voordelen van cremeren zijn behandeld, lees je verder hoe een crematie doorgaans in zijn werk gaat en hoe de gang van zaken bij een crematieplechtigheid er in hoofdlijnen uitziet.

Redenen die mensen gebruiken om voor een crematorium te kiezen

Een van de meest gebruikte argumenten die mensen gebruiken om voor een crematie te gaan, is de gedachte dat er na de dood uiteindelijk weinig meer van je overblijft. Waarom zou je je laten begraven in de grond, en zo plek innemen die ook anders gebruikt kan worden, als je uiteindelijk toch helemaal verdwijnt? Dat is zinloos, dus daarom kun je vanuit deze gedachtegang beter voor cremeren kiezen.
In de tweede plaats is de keuze voor cremeren populair omdat er, als je dat wenst, toch een blijvend aandenken is na een crematie. Je kunt je as namelijk in een urn laten bijzetten die thuis (bij nabestaanden) of in een urnenmuur, ook wel columbarium genoemd, bewaard kan worden. Er is dus na een crematie net als na een begrafenis gelegenheid en plek voor de nabestaanden om te kunnen rouwen.
Ten slotte wordt als derde reden voor cremeren vaak gewezen op de relatief lage kosten van een crematieplechtigheid. Een dure grafkist kopen of een grafsteen voor de begraafplaats is bij cremeren niet nodig. Onder andere hierdoor is cremeren in verhouding goedkoper dan begraven.

Hoe ziet een crematieplechtigheid er in hoofdlijnen uit?

Een crematie begint vrijwel altijd met een afscheidsceremonie. Nabestaanden kunnen hierbij in een zaal hun woordje doen en de overledene herdenken en eer bewijzen. Indien gewenst kan de overleden persoon worden opgebaard in een kist, zodat iedereen op zijn of haar eigen manier afscheid kan nemen.
Na de ceremonie vindt de crematie plaats, die tegenwoordig vrijwel volledig computergestuurd verloopt. Voordat de crematie plaatsvindt, worden alle gegevens goed gecontroleerd. Aanwezigen kunnen kiezen of ze bij het inschuiven in de oven aanwezig willen zijn. Na de plechtigheid kan ervoor gekozen worden de as te verstrooien of in een urn te laten bijzetten.