Uw uitvaart zelf regelen

29 oktober 2020
 Categorieën: Rouwdiensten, Blog

Delen

Het is en blijft voor vele mensen nog steeds een soort van taboe om over het eigen overlijden en de uitvaart te praten. Begrijpelijk, het is nu eenmaal een emotioneel onderwerp waar we liever niet al te lang blijven bij stil staan, zeker niet zolang we nog in goede gezondheid verkeren. En toch zijn er vast wel zaken op te noemen die u zelf belangrijk vindt, maar is het soms moeilijk om die wensen ook daadwerkelijk uit te spreken tegenover de mensen uit uw omgeving. Vooraf alles regelen en vastleggen, zal voor u voor gemoedsrust zorgen. U weet dat uw wensen uitgevoerd zullen worden en u weet dat niemand uit uw omgeving zich hierover zorgen hoeft te maken.

Alles netjes beschreven in uw testament
Wilt u liever niet bij leven over uw laatste wensen spreken met uw nabestaanden, dan kunt u deze wensen kenbaar maken in uw testament. Dit kan ook de oplossing zijn als u niemand in uw directe omgeving heeft of als u niet zeker bent dat uw laatste wensen ook gerespecteerd en uitgevoerd zullen worden. Misschien denkt u dat een testament vooral gaat over het verdelen van uw bezittingen na uw overlijden, het kan echter ook perfect gebruikt worden om al uw laatste wensen m.b.t. uw uitvaart officieel in vast te leggen. Op het moment dat u komt te overlijden, zal dit kenbaar gemaakt worden door uw notaris aan uw nabestaanden. U bent niet verplicht uw naasten bij leven op de hoogte te brengen van het bestaan, dat is helemaal uw eigen keuze. Uw notaris geeft u graag alle informatie over het opmaken van uw testament.

Een uitvaartverzekering biedt mogelijkheden
Met een uitvaartverzekering zorgt u er niet alleen voor dat uw naasten niet financieel moeten opdraaien voor uw begrafenis, u kunt ook aangeven wat uw wensen zijn voor de uitvaart. Het berekenen van uw premie zal dan aangepast worden hieraan. De mensen van de verzekeringsmaatschappij zullen bovendien na uw overlijden uw naasten bijstaan in tal van praktische en organisatorische regelingen die moeten getroffen worden. Het volstaat dat er een melding van uw overlijden gemaakt wordt en het hele proces komt op gang zonder dat uw dierbaren ook nog deze zorgen op zich moeten nemen. De rest wordt door de uitvaartonderneming, bijvoorbeeld Uitvaartverzorging J AE de Boer, geregeld.

Ook als het idee u ergens afschrikt, doet u er goed aan om nu al een aantal zaken die gepaard gaan met uw overlijden op een rijtje te zetten en hier regelingen in te treffen. Hoe u dit doet, met wie u dit deelt en wat u precies wilt, is en blijft helemaal uw eigen keuze. Het zal emotioneel zijn om erbij stil te staan, maar het zal u ook rust brengen als alles vastligt.