Een goede uitvaartverzorging neemt veel geregel uit handen

18 september 2018
 Categorieën: Rouwdiensten, Blog

Delen

Het overlijden van een dierbare is een heftige, emotionele gebeurtenis. Je hebt in de periode na een overlijden veel aan je hoofd en er moeten veel zaken geregeld worden voor de uitvaart. Een uitvaartverzorger als Suzanne van Horssen Uitvaart kan veel voor je betekenen. Voor welke zaken kan een uitvaartondernemer de zorg op zich nemen? Waar dien je op te letten bij het kiezen van een verzorger en wat is het verschil tussen een kapitaal- en een naturapolis als het gaat om uitvaartverzorging? 

Een goede uitvaartverzorging: Waar dien je op te letten?

Tijdens een uitvaart wil je je geen zorgen hoeven maken over dingen die mis kunnen gaan. Je wilt een goed georganiseerd afscheid en een ondernemer die respectvol en met begrip met de nabestaanden omgaat. Om je ervan te verzekeren dat te maken krijgt met een vakbekwame, professionele ondernemer is het raadzaam om te controleren of de gewenste uitvaartverzorger in het bezit is van een keurmerk van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU). Deze stichting wil door middel van het keurmerk de consumenten een hoogwaardige dienstverlening garanderen. De ondernemers die in het bezit zijn van het keurmerk worden jaarlijks gecontroleerd op de verschillende aspecten van de uitvoering van hun vakgebied, zodat de kwaliteit van de diensten gewaarborgd blijft. Een ander punt waar je op dient te letten, is het type polis dat je wilt afsluiten. De meest voorkomende typen polissen zijn de naturapolis en de kapitaalpolis. Bij de eerstgenoemde heeft degene die de verzekering heeft afgesloten diensten en producten verzekerd die geleverd worden bij het overlijden van de betreffende persoon. Bij een kapitaalpolis wordt er een geldbedrag uitgekeerd, waarvan de nabestaanden de gewenste diensten en producten kunnen bekostigen.   

Welke zaken worden geregeld bij een goede uitvaartverzorging

Een gekwalificeerde uitvaartondernemer zal te allen tijden in goed overleg afstemmen welke zaken je zelf wilt regelen en welke dingen je liever uit handen geeft. Taken die mogelijk kunnen worden overgedragen bij de uitvaartverzorging zijn het regelen van het bijkomstige papierwerk dat vooraf gaat aan en aanwezig is na de ceremonie. Ook kan het verzorgen van het lichaam al dan niet geheel uit handen worden gegeven. Daarnaast kun je de wensen omtrent de muziekkeuze, de bloemen en eventuele andere aspecten van de uitvaart bespreken en gedeeltelijk of geheel aan de uitvaartverzorger overlaten. Hetzelfde geldt voor persoonlijke wensen van de overledene en het rondbrengen van koffie en thee na de rouwdienst. Houd in gedachte dat alles in goed overleg gebeurt en dat je zelf de regie in handen houdt. Je hoeft je alleen bezig te houden met de dingen die je op dat moment aankunt, zodat je je volledig kunt richten op het afscheid.