De uitvaart verzorgen

21 december 2017
 Categorieën: Rouwdiensten, Blog

Delen

Een uitvaart regelen Het overlijden van een familielid of een dierbaar persoon in je directe omgeving is een verdrietige gebeurtenis.Behalve de emotie die dit met zich meebrengt, moet er ook een uitvaart geregeld worden. Er zullen in een korte tijd veel beslissingen genomen moeten worden. Misschien heb je wel eens gesprek gehad met de overledene over hoe hij of zij de uitvaart zou willen hebben.Of is er een brief of lijstje die de overledene heeft achtergelaten waarin de wensen staan beschreven. Mocht dit alles niet van toepassing zijn, dan zul je zelf, samen met je familie,eventueel met andere nabestaanden en met de hulp van een medewerker van de uitvaartmaatschappij die bij je thuis komt,een mooie uitvaart moeten regelen ter nagedachtenis aan de overledene. Bedenk dat een keuze die met je hart gemaakt is,altijd de juiste is.

Uitvaartmaatschappij

Een medewerker van een uitvaartmaatschappij kan je helpen bij veel dingen die geregeld moeten worden.Deze mensen staan uiteraard niet zo dichtbij het verdriet wat jij op dat moment voelt en kunnen je daardoor helpen bij het maken van bepaalde keuzes. 

Zo nemen ze de zakelijke punten van je over, zoals het melden van het overlijden bij verschillende instanties. Contact met de begraafplaats of crematorium en het regelen van de locatie voor de condoleance. 

Vooraf aan de plechtigheid is er over het algemeen gelegenheid om te condoleren.Beslis of je dit alleen op de dag zelf wilt of misschien ook enkele dagen van te voren. Moet de kist open blijven zodat nabestaanden zichtbaar afscheid kunnen nemen? Komen er bloemen bij de kist te staan en is er misschien voorkeur voor een bepaalde kleur of soort? En wat gebeurd er na de ceremonie? Kies je voor de "welbekende" koffie met cake of gaan alle nabestaanden naar de stamkroeg van de overledene en proosten ze daar op het leven? Dit zijn allemaal zaken die van te voren bepaald moeten worden zodat dit op de rouwkaarten vermeld kan worden.

Begraven of cremeren

Bij een begrafenis kun je kiezen voor een algemeen graf of een eigen graf.En achteraf kun je kiezen voor een grafsteen of ornament op het graf, als je dat wilt. Na een crematie bestaat de mogelijkheid om de as van de overledene bij het crematorium bij te laten zetten in een speciale urnenmuur, in een urn mee te nemen naar huis of uit te strooien op een plek die voor de overledene heel bijzonder was. Er zijn ook zaken die minder dringend zijn en geregeld kunnen worden na de uitvaart zoals het opzeggen van een facebook account,een abonnement, lidmaatschap of verzekering.

Voor meer informatie spreek met Uitvaartverzorging J AE de Boer.