Uitvaartverzorging: de laatste reis

13 september 2017
 Categorieën: Rouwdiensten, Blog

Delen

Vroeger was er zichtbare rouw, na een overlijden. Gordijnen werden gesloten en kwam er onverhoopt een begrafenisstoet voorbij, dan stapte je af. Een uitvaart ging ook volgens protocol, waar zelden van werd afgeweken. Tegenwoordig wordt een uitvaart als de laatste reis gezien, waar nagenoeg geen taboes meer in te vinden zijn. Alles kan en mag. Het is niet vreemd dat men een uitvaart laat verlopen naar de wensen van de overledene. Rockmuziek, witte ballonnen, spijkerbroeken. Niemand kijkt er meer vreemd van op. 

Wat je wenst

Een uitvaart is door de jaren heen een product geworden. Alles wat je wenst is te realiseren. Hiermee kan de prijs van de uitvaart aardig oplopen. Begraven en cremeren zijn nog altijd de twee populairste vormen van een uitvaart, die we om ons heen zien en meemaken. 

Begrafenis

Een begrafenis begint feitelijk al met de kist. Welke kist wil je? Het aanbod is groot. Je kan zelfs zonder kist begraven worden. Daarnaast zullen er keuzes gemaakt moeten worden over het opbaren, overlijdensadvertentie, condoleance, kaarten en catering. Het is maar een greep, maar de regel is wel dat hoe meer opties erbij komen, hoe hoger de kosten zullen worden. 

Crematie

Net als bij de begrafenis, zijn er bij een crematie ook veel keuzes te maken. Wil je uitgestrooid worden. Wil je bijgezet worden of mag de as in een urn mee naar huis toe? Het is zelfs mogelijk om as van een overledene in sieraden te verwerken. Denk hierbij aan een halsketting. 

Wat kost een uitvaart?

Dit is echt afhankelijk van je wensen. Een uitvaart kan er al zijn voor zo'n duizend euro, maar dan praat je over een hele sobere uitvaart. Wijs is het om de uitvaart, bij leven, bespreekbaar te maken. Het geeft nabestaanden een houvast. Is er een verzekering, controleer dan of deze nog up-to-date is en echt al jouw wensen verzekert. Is dat niet zo, verhoog de verzekering dan. Bij Uitvaartverzorging de Bevelanden is voor elk budget een uitvaart mogelijk.

I did it my way

De laatste reis bestaat uit afscheid nemen, waardoor de verzorging van deze laatste reis van essentieel belang is. Immers, een goed verlopen begrafenis of crematie helpt nabestaanden in de rouwverwerking. Een begrafenisonderneming kan hier de sleutel in zijn. Zij weten precies wat de mogelijkheden zijn en helemaal hoe het geregeld dient te worden. Vertrouw op hen, stel je vragen, maak de wensen kenbaar en laat je voorlichten. Er komt namelijk zoveel op je af wat elke vorm van informatie een warm welkom is. Er komt namelijk echt veel bij kijken. Je mag zelfs stellen dat vooral na een begrafenis of crematie nog veel gebeurt.